SCHÄFTNER KÁROLY, az agglegény körhintás

A cikk az ADT segítségével készült

Hívhatjuk köröndének, ördög- vagy bolondmalomnak, körjátéknak, vagy forgókának, a körhinta minden vurstli és vidámpark egyik legkedveltebb játéka volt, és talán még ma is az. Körhintásnak lenni rang volt, a mesterség gyakran apáról fiúra szállt. Még inkább rang volt, az elsősorban  vásári mulatságnak számító láncos körhintát pódiumosra cserélni. A többnyire városi parkokban, kifejezetten erre a célra épült díszes épületben felállított pódiumos körhintaszerkezet tulajdonosa ugyanis felhagyhatott a faluról-falura vándorló életmóddal, a letelepülés pedig polgáribb életformát, és nagyobb anyagi biztonságot jelentett a családnak. Így volt ez Schäftnerék esetében is, akik a Városliget egyik legszebb, ma már műemléknek számító körhintáját hagyták az utókorra.  

Schäftner Károly 1863-ban igazi mutatványos családba született, gyermekkora állandó színhelye a mutatványosok világa volt. A Schäftner család az 1880-as évek elején tűnt fel a városligeti korai Vurstliban, a Tűzijátéktéren, a Hermina út mentén, nagyjából a mai Bethesda utcával szemközti részen. Eleinte lövöldét és erőgépet üzemeltettek, később már kézzel hajtott körhintájuk volt. Érdekes szerkezet volt ez: a körhinta közepén egy galériaszerű építményen gyalogolva rudak segítségével a gyerekek tolták körbe-körbe a hintát. Általában két-három ledolgozott menet után járt egy ingyen menet. 

Kézzel hajtott láncos körhinta (illusztráció – a Greznár fivérek tulajdona)
Az 1885-ben megrendezett Országos Általános Kiállítás a Tűzijáték térről kiszorította a mutatványosokat. Új helyre kellett költözniük, ezért áttelepültek a mai Széchenyi fürdő helyén kialakított mutatványos térre.
Schäftner Károly miután édesapjától megörökölte a körhintát, elektromos hajtásúra alakíttatta át. Akkoriban csodájára jártak, az öreg hintásoknak fogalmuk sem volt, hogy mitől működik a szerkezet. 

1906-os megalakulásától kezdve pénztárosa volt a Mutatványosok és Érdektársaik Országos Egyesületének. 

Rettentő büszke volt arra, hogy egy május 1-jén éjjel királyi vendéget láthatott vendégül. Gyakran mesélte, hogy egy alkalommal éjfél körül díszes hintó állt meg körhintájánál. A bámész tömegben rendőrök nyitottak utat a látogatónak, aki nem volt más, mint Rudolf trónörökös. A következő menetnél a trónörökös felpattant a körhinta egyik lovára és vidáman mosolyogva együtt körhintázott a Vurstli népével.

Amikor a 1908-ban a Vurstlinak ismét új helyre kellett költöznie, megkapta a Vurstli főutcájának elején az új terület 12-es parcelláját, ahol 1909-ben Lindwurm Nándor és György kőművesmesterek tervei alapján felépítette nyolcszög alaprajzú, gazdag ornamentikával díszített homlokzatú, az Otto Wagner -iskola stílusjegyeit viselő, laternás körhintaházát. A csarnok mennyezeti seccója rokokó hatású, az orgonaszerkezetet imitáló falrész a körhinta kezelőfülkéjét rejti. A körhinta maga egy körbeforgó pódiumépítmény, rajta csapolt faszerkezetű lófigurák, hintók, csónakok. Egyes vélekedések szerint a lovak még korábbiak, egy régebbi körhintáról szerelhették át őket. A pódiumot a kezdettől fogva elektromos motor hajtja. Érdekesség, hogy egyes lófigurák egy rugós szerkezetnek köszönhetően előre-hátra is mozognak. 

A Vurstli fő utcája, balra Schäftner-féle körhinta
A körhintaház hátsó frontjához Schäftner kis, kétszobás házat is épített, a Vusrtli tehát nem csak a munkahelye, az otthona is volt.  A körhinta mellett még erőmérőgépet is üzemeltetett a 12. számú parcellán. Itt élt agglegényként élete végéig. Imádta a Ligetet, a Vurstlit, akkor volt a legboldogabb, amikor tódult a nép körhintájához és ő hangos rikkantással adhatott jelt az indulásra.

A körhinta építészeti rajza 1909-ből (Budapest Főváros Levéltára)
1936-ban hunyt el. Temetésekor zárva volt a Vurstli, a liliputiak, a kikiáltók, a kard –és tűznyelők lánctörők és koplalóművészek és a liget összes vagánya mind ott voltak a végtisztességen, a Kerepesi úti temetőben.

Schäftner Károly 

Körhintája ma is őrzi emlékét. 1997-ben Ráday Mihály kezdeményezésére Baliga Kornél irányításával eredeti tervek alapján kívül, belül teljesen felújították: kicserélték a  nyílászárókat, restaurálták a seccót, felújították a lovakat és a hintókat, korszerűsítették a világítást és  a hajtószerkezetet. Még abban az évben műemléki védettséget kapott és elnyerte a kiemelkedő műemléki helyreállításért adományozható Europa Nostra díjat. 2018-ban újabb felújításon esett át, többek között kijavították a mennyezeti beázásokat, újrafestették a körhinta összes elemét.

A Schäftner-féle körhinta épülete napjainkban

Ma a Schäftner-féle körhinta a valaha volt Vurstli egyetlen működőképes játéküzeme. A  hagyományok tovább élnek, a körhintát egy ma is aktív körhintás dinasztia tagjai, a Greznár fivérek üzemeltetik. 

Megjegyzések