ZÁMBÓ GIZELLA, az óriásnő

A cikk az ADT segítségével készült

A mutatványos világban még a 20. században is gyakori jelenség volt, hogy valaki saját testi hibáját, alkati hiányosságait, vagy épp különlegességét bocsátotta áruba. Közéjük tartozott Adrienne, a szakállas nő, Dobos Jani, a madárfejű gyerek, vagy Scalett, a csontvázember. És ilyen volt Zámbó Gizella, alias Grizelda, az óriásnő is

Hősnőnk 1912-ben született Vas megyében, Sárvár mellett, Gércén. 16 éves koráig nem volt vele semmi gond, szépen cseperedett. Kérője is akadt, egy jómódú helyi gazdálkodó személyében. Az eljegyzés után néhány hónappal azonban Gizella váratlanul és hirtelen nőni kezdett. Néhány hónap alatt „vőlegénye fölé nőtt”, aki abbéli félelmében, hogy nagyra nőtt felesége mellett nevetségessé válik, gyorsan felbontotta az eljegyzést. Gizella immár elhagyottan, 20 éves koráig folyamatosan nőtt.

A 224 cm magas, 125 kg súlyú, 56-os lábú óriás 1936-ban úgy döntött, hogy Budapesten próbál szerencsét. Hamarosan Bienenfeld (Balázs) Béla kis bodegájában Grizelda művésznéven csodálhatta meg a közönség. A látvány kedvéért falusias külsejét átalakították, hosszú haját levágták, ruháját divatosra cserélték, arcát kipúderozták, ajkait kirúzsozták, körmeit kárminpirosra lakkozták.

Forrás: Friss Újság, 1937. április 18.

 1937 áprilisában a pesti Vurstliban 10 fillérért bárki megnézhette Walter Messingert, akit 247 cm-es magasságával akkoriban a világ legmagasabb embereként reklámoztak. A német óriás vendégszereplése köré a hazai bulvársajtó igazi love storyt krált. Eszerint „hosszú Tóni” egy német magazinban látta meg Grizelda fényképét, akibe rögvest beleszeretett, és azért érkezett a fővárosba, hogy megkérje a kezét. A romantikus történetből természetesen egy hang sem volt igaz. A 8 órai Újság 1937. április 2-i számában megjelent interjúban a riporter megkérdezte Messingert, hogy feleségül akarja-e venni Grizeldát. Az óriás kínos feszengés után így válaszolt: „Tetszik tudni, kellemetlen nekem erről a Grizelda-ügyről beszélni. Az egészet a reklám miatt találták ki. Annyit mondhatok, hogy én nőben csak az alacsonyakat – nyelvével csettint egyet és hamiskásan mosolyog –, csak az egész alacsonyakat szeretem .”

Grizelda kedves, szerény, barátságos ember volt, minden vágya az volt, hogy egyszer férjhez menjen. Saját bevallása szerint számos kérője akadt, mert a „férfiak már unják a mai sovány, filigrán nőket. Én a két és fél méteres magasságommal, izmaimmal „igazi nő“ vagyok.

A pesti Vurstlinál azonban Grizelda többre vágyott, ezért egy vándorcirkuszi társulattal Bécsben próbált szerencsét.

Forrás: Tolnai Világlapja, 1936. április

 1937. szeptember végén az Magyar Távirati Iroda bécsi tudósítója arról számolt be, hogy Grizelda vitába keveredett impresszáriójával, egy 320 schillinges állítólagos tartozás miatt be is perelte. Az ügyben két tárgyalást is tartottak. Az első nap Zámbó Gizella mellett tanúskodott Laholo Mici, aki a maga 250 kilójával a „világ legkövérebb asszony” megtisztelő cím birtokosa volt. A tárgyaláson, hogy a megfelelő kontraszt meglegyen, néhány cirkuszi törpe is megjelent tanúskodni. A második tárgyalásra külföldi turnéja miatt Grizelda el se ment.  Végül a bíróság a nő igényét nem tartotta jogosnak, mert úgy találta, hogy „az igazgató ellenkövetelései az összeget kiegyenlítik”

Ezután Grizelda egy időre eltűnt a nyilvánosság elől, az a hír járta, hogy kiábrándulva a mutatványos világból, visszatért szülőfalujába, és tisztes állást vállalt Sárváron: fodrászként helyezkedett el. 

Ám 1938-ban – egy rövid olasz kitérő után - Grizelda ismét a Vurstliban lépett fel. Saját bevallása szerint a napfényes Itáliában egymásba szerettek egy olasz nemesi család sarjával, ám a család a lángoló szerelmet nem nézte jó szemmel, és befolyását latba vetve elintézte, hogy az óriás kedvest kiutasítsák Olaszországból. Grizelda ekkor még abban reménykedett, hogy Amerikában csinálhat karriert. Valószínű, nem így történt, ugyanis a lapok többé nem számoltak be életének alakulásáról. Hogy hogyan alakult további sorsa, megtalálta-e őt végül az áhított szerelem, nem tudjuk, Zámbó Gizellának ugyanis rövid mutatványos karrierje után véglegesen nyoma veszett. 

Megjegyzések

Megjegyzés küldése